V potravinách pestovaných a vyrábaných klasickou formou veľkovýroby sa používa čoraz viac chemikálií, ktoré negatívne ovplyvňujú nielen životné prostredie, ale predovšetkým zdravie človeka. V dôsledku dlhoročného konzumovania rôznych chemikálií, stúpa počet prípadov rakoviny, vrodených porúch a klesá počet zdravých spermií v semene muža. Chemikálie, ktoré sú „v malých množstvách bezpečné”, prúdia do človeka v množstvách stále väčších a väčších, pretože zloženie stravy sa dlhodobo odkláňa od prirodzených potravín a smeruje k „výrobkom”, ktoré musia byť stabilizované, konzervované, aromatizované, farbené, ochutené, a to všetko sa vyrába zo surovín, ktoré už pri svojom raste (rastliny aj zvieratá) absorbovali do svojho organizmu množstvo toxických látok. Organicky pestované potraviny sú čistejšie, bezpečnejšie a zdravšie.
Obsah vitamínov, minerálov a fytochemikálií v rastlinách je, samozrejme, podmienený intenzitou slnečného žiarenia, pôdou, teplotou, množstvom zrážok a pod., ale výsledky niektorých analýz ukazujú, že obsah týchto dôležitých látok je v organicky pestovaných potravinách o 50 - 100% vyšší. V niektorých prípadoch sú rozdiely až nieľkonásobné. Je to napríklad aj preto, že ak rastlina žije v prostredí, ktoré je chemicky ošetrované proti škodcom, vytvára si menej ochranných látok, a tým sa znižuje jej biologická hodnota pre človeka. Na základe výsledkov doterajších analýz organicky pestovaných a vyrábaných potravín možno urobiť závery, že biopotraviny obsahujú:
Sme preto presvedčení, že používanie biopotravín v školskom stravovaní – aspoň v rámci možností, ktoré vytvorí efektívnejšie využívanie súčasných finančných limitov stanovených na nákup surovín – má svoj význam z hľadiska zdravia detí. Navyše, ak sa používanie biopotravín aj dostatočne komunikuje žiakom aj rodičom, podporuje to súčasne výchovu a motiváciu k potrebným zdravotným aj ekologickým návykom.
MUDr. Bukovský www.akv.sk
„Priemyselná“ úprava potravín s použitím prídavných látok – farbív, dochucovadiel, konzervačných látok…, masívne používanie chemických hnojív a postrekov pri pestovaní zeleniny a obilnín a v neposlednom rade neprirodzené kŕmenie a prostredie hospodárskych a bitúnkových zvierat, vyvolalo v posledných rokoch potrebu tzv. bioštýlu.
Návratu k prirodzenému zaobchádzaniu s pôdou a so zvieratami, k pestovaniu surovín za kontrolovaných podmienok ekopoľnohospodárstva a k jemnej, len úplne nevyhnutnej úprave základných surovín určených ku konzumácii.
Na ekologických biofarmách sa pestujú potraviny bez použitia chemických hnojív a postrekov, chovajú sa tu zvieratá v prirodzených podmienkach, v menších množstvách a je s nimi lepšie nakladané. Výsledkom sú biopotraviny, zelenina, ovocie, obilniny, strukoviny, vajcia, mlieko, syry, jogurty, mäso, ktoré majú omnoho vyššiu výživovú hodnotu, sú bez nežiaducich látok a predovšetkým sú omnoho chutnejšie.
Biopotraviny by mali tvoriť základ surovín pre prípravu jedla v rodinách i verejnom stravovaní najmä detí. Mali by byť samozrejmosťou pri varení pre bábätká. Biopotraviny z fariem samozrejme zodpovedajú kvalitou doma vypestovanej zelenine a ovociu, mäsu, vajciam a mlieku, pokiaľ sú dodržiavané podmienky ekologického hospodárenia.
Neodmysliteľnou prednosťou biopotravín je tiež možnosť osobného kontaktu s biofarmármi, čo napomáha výchove detí v úcte k jedlu.
Prednosti biopotravín a zároveň „bioštýlu“ - svojou prirodzenosťou a citlivým prístupom k prírode - mnohonásobne prevažujú nad odľudšteným, lacnejším „supermarketovým“ potravinovým priemyslom.
MUDr. Hofhanzlová www.calendula.cz