bio pre školy, logo
BIO do škôl
...na tanier i do výučby

  • Úvod
  • O projekte
    • Prečo BIO do škôl
    • BIO do škôl podporujú
    • BIO do škôl - prakticky
    • Projekt BIO do škôl
    • Realizátor projektu
  • Pre školy
    • Ako začať
    • Čo môžete urobiť dnes
      • Zaregistrujte vašu školu
      • Zadajte dopyt na BIO
      • Urobte výlet pre deti
      • Zapojte študentov
      • Zorganizujte ochutnávku
      • Opýtajte sa!
    • Zapojené farmy
    • Zapojené BIO obchody
    • Materiály a dokumenty
    • Užitočné odkazy
    • Ponuka Ekotrendu(!)
  • Pre dodávateľov
    • Zapojené školy
  • Pre rodičov
    • Zapojené školy
    • Súťaž pre vaše deti
    • Informačná "skladačka"
    • Argumenty pre BIO
  • Súťaže
    • Pre deti - fotosúťaž
    • Pre študentov
  • Fórum
  • Adresár
  • Pre médiá

  BIO do škôl

BIO do škôl podporujú

Ambulancia klinickej výživy, MUDr. Alexandra Frolkovičová a MUDr. Igor Bukovský, PhD.

MUDr. Igor Bukovský, PhD.
MUDr. Igor Bukovský, PhD.
foto: www.cas.sk
Hlavné dôvody, prečo podporujeme zavádzanie organicky pestovaných a vyrábaných potravín do školského stravovania sú dva:

  1. menšia koncentrácia toxických látok (pesticídov, herbicídov a umelých hnojív v rastlinách a menej hormónov a antibiotik v živočíšnych potravinách)
  2. väčší obsah vitamínov, minerálov a fytochemikálií.

V potravinách pestovaných a vyrábaných klasickou formou veľkovýroby sa používa čoraz viac chemikálií, ktoré negatívne ovplyvňujú nielen životné prostredie, ale predovšetkým zdravie človeka. V dôsledku dlhoročného konzumovania rôznych chemikálií, stúpa počet prípadov rakoviny, vrodených porúch a klesá počet zdravých spermií v semene muža. Chemikálie, ktoré sú „v malých množstvách bezpečné”, prúdia do človeka v množstvách stále väčších a väčších, pretože zloženie stravy sa dlhodobo odkláňa od prirodzených potravín a smeruje k „výrobkom”, ktoré musia byť stabilizované, konzervované, aromatizované, farbené, ochutené, a to všetko sa vyrába zo surovín, ktoré už pri svojom raste (rastliny aj zvieratá) absorbovali do svojho organizmu množstvo toxických látok. Organicky pestované potraviny sú čistejšie, bezpečnejšie a zdravšie.

Obsah vitamínov, minerálov a fytochemikálií v rastlinách je, samozrejme, podmienený intenzitou slnečného žiarenia, pôdou, teplotou, množstvom zrážok a pod., ale výsledky niektorých analýz ukazujú, že obsah týchto dôležitých látok je v organicky pestovaných potravinách o 50 - 100% vyšší. V niektorých prípadoch sú rozdiely až nieľkonásobné. Je to napríklad aj preto, že ak rastlina žije v prostredí, ktoré je chemicky ošetrované proti škodcom, vytvára si menej ochranných látok, a tým sa znižuje jej biologická hodnota pre človeka. Na základe výsledkov doterajších analýz organicky pestovaných a vyrábaných potravín možno urobiť závery, že biopotraviny obsahujú:

  • menej toxických a rakovinotvorných chemikálií (napr. nitrózoamínov)
  • kvalitnejšie bielkoviny a lepšie zloženie mastných kyselín
  • viac vitamínu C, selénu, zinku a vápnika
  • viac dôležitých fytochemikálií s ochranným účinkom na naše zdravie.

Sme preto presvedčení, že používanie biopotravín v školskom stravovaní – aspoň v rámci možností, ktoré vytvorí efektívnejšie využívanie súčasných finančných limitov stanovených na nákup surovín – má svoj význam z hľadiska zdravia detí. Navyše, ak sa používanie biopotravín aj dostatočne komunikuje žiakom aj rodičom, podporuje to súčasne výchovu a motiváciu k potrebným zdravotným aj ekologickým návykom.

MUDr. Bukovský www.akv.sk


MUDr. Judita Hofhanzlová

„Priemyselná“ úprava potravín s použitím prídavných látok – farbív, dochucovadiel, konzervačných látok…, masívne používanie chemických hnojív a postrekov pri pestovaní zeleniny a obilnín a v neposlednom rade neprirodzené kŕmenie a prostredie hospodárskych a bitúnkových zvierat, vyvolalo v posledných rokoch potrebu tzv. bioštýlu.

Návratu k prirodzenému zaobchádzaniu s pôdou a so zvieratami, k pestovaniu surovín za kontrolovaných podmienok ekopoľnohospodárstva a k jemnej, len úplne nevyhnutnej úprave základných surovín určených ku konzumácii.

Na ekologických biofarmách sa pestujú potraviny bez použitia chemických hnojív a postrekov, chovajú sa tu zvieratá v prirodzených podmienkach, v menších množstvách a je s nimi lepšie nakladané. Výsledkom sú biopotraviny, zelenina, ovocie, obilniny, strukoviny, vajcia, mlieko, syry, jogurty, mäso, ktoré majú omnoho vyššiu výživovú hodnotu, sú bez nežiaducich látok a predovšetkým sú omnoho chutnejšie.

Biopotraviny by mali tvoriť základ surovín pre prípravu jedla v rodinách i verejnom stravovaní najmä detí. Mali by byť samozrejmosťou pri varení pre bábätká. Biopotraviny z fariem samozrejme zodpovedajú kvalitou doma vypestovanej zelenine a ovociu, mäsu, vajciam a mlieku, pokiaľ sú dodržiavané podmienky ekologického hospodárenia.

Neodmysliteľnou prednosťou biopotravín je tiež možnosť osobného kontaktu s biofarmármi, čo napomáha výchove detí v úcte k jedlu.

Prednosti biopotravín a zároveň „bioštýlu“ - svojou prirodzenosťou a citlivým prístupom k prírode - mnohonásobne prevažujú nad odľudšteným, lacnejším „supermarketovým“ potravinovým priemyslom.

MUDr. Hofhanzlová www.calendula.cz

  Odporúčame
    Biospotrebitel.sk
  • Kalendár akcií
  • Fórum
  • Ponuky/dopyt
  • Slovník
  • Ekologické poľnohospodárstvo
  • Biopotraviny
    Naturalis SK
  • Mapa EPV
  • Vydané certifikáty
    ÚKSÚP
  • Odbor životného prostredia a ekolog. poľnohospodárstva
  Pre školy

bio do školbiopotraviny

Projekt "BIO do škôl" je podporený nadáciou Ekopolis.
Je spolufinancovaný z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

bio do školbiopotraviny pre školy
biopotraviny do škôlbiopotraviny

BIO spotrebiteľ
© 2025 - Centrum environmentálnych aktivít
Mierové nám. 29, 911 01 Trenčín
tel.: 032-6400 400, E-mail: cea@changenet.sk

BIO do škôl podporujú: BIO spotrebiteľ | Regionalna inzercia.sk