1. Analýza záujmu škôl a rodičov o zavádzanie biopotravín do školských jedální
Dotazníkový prieskum medzi 130 školami (z toho 80 škôl zapojených do projektu Zelená škola a 50 škôl zapojených do programu Zdravie v školách) s cieľom zistiť ich skúsenosti s používaním biopotravín, ako aj záujem a kapacity na zavedenie tém ekologického poľnohospodárstva a bezpečnosti potravín do výučby.
Na základe výsledkov prieskumu bolo vybraných 5 pilotných škôl. Na týchto školách sa bude robiť ďalší dotazníkový prieskum medzi rodičmi a vedúcimi jedální s cieľom zistiť mieru záujmu o biopotraviny zo strany rodičov a na druhej strane existujúce obmedzenia zo strany školských jedální.
2. Analýza možnosti využívania biopotravín v súčasnom systéme školského stravovania
z hľadiska platných noriem, receptúr a dodávateľsko-odberateľských vzťahov
Analýza súčasného stavu legislatívnych noriem súvisiacich so školským stravovaním.
Konzultácie s metodikmi pre stravovanie Krajských školských úradov a s pracovníkmi Úradu verejného zdravotníctva SR. Vypracovanie metodiky pre úpravu jestvujúcich receptúr a tvorbu nových receptúr.
Dodávateľsko-odberateľské vzťahy a verejné obstarávanie – majú vedúce jedální možnosť objednať drahšie bio suroviny (napr. biozemiaky, biojogurty a pod.)?
Zistenie dopytu zo strany škôl a ponuky zo strany biofarmárov a veľkoskladov a sprostredkovanie kontaktov. Online adresár ekofariem s možnosťou vyhľadávania bioproduktov a služieb.
Zistenie možnosti podpory využívania biopotravín v školskom stravovaní zo strany verejnej správy.
Preskúmanie pozitívnych príkladov využívania biopotravín v školských jedálňach, vrátane podpory zo strany štátu, v krajinách EU.
3. Úvodný seminár, exkurzia a workshopy pre pilotné školy
Seminár pre koordinátorov environmentálnej výchovy a vedúce školských jedální z pilotných škôl k téme ekologické verzus konvenčné poľnohospodárstvo, bezpečnosť potravín, certifikácia a označovanie biopotravín.
Exkurzia pre koordinátorov environmentálnej výchovy a vedúce školských jedální z pilotných škôl do školskej jedálne, kde už sa varí z biopotravín. Stretnutie s vedúcou a hospodárkou jedálne. Exkurzia na zeleninovú ekofarmu a ekofarmu zameranú na produkciu biovajec.
Workshopy s ochutnávkou pre kuchárky z pilotných školských jedální na tému varenie z bioproduktov a biopotravín a inovácia receptúr.
4. Informačno-osvetová kampaň o ekologickom poľnohospodárstve
Vydanie informačného bulletinu o ekologickom poľnohospodárstve a bezpečnosti biopotravín pre rodičov detí pilotných škôl.
Turné výstavy „BIO-NEBIO: Ktoré si vyberieš?“ po obciach a školských zariadeniach SR
5. Metodická činnosť
Vypracovanie metodickej príučky pre učiteľov a pracovných listov pre žiakov na tému ekologické poľnohospodárstvo a bezpečnosť potravín.
Vypracovanie návrhu učebnej osnovy k téme ekologického poľnohospodárstva a potravinovej bezpečnosti samostatne pre 1. stupeň ZŠ, pre 2. stupeň ZŠ a pre stredné školy, vrátane definovania kľúčových kompetencií, vzdelávacieho štandardu a profilu absolventa, s ambíciou rozšíriť existujúce nadpredmetové osnovy environmentálnej výchovy pre ZŠ a SŠ, schválené Ministerstvom školstva SR pod číslom 645/1996-15.
Vypracovanie výučbových programov pre 1. a 2. stupeň základných škôl a pre stredné školy.
Vydanie monotematického čísla ĎalEKOhľad so zameraním na využívanie biopotravín v školských jedálňach a rozširovanie poznatkov pedagógov a žiakov o ekologickom poľnohospodárstve v zmysle „BIO od vidiel až po vidličku.“
6. Záverečné aktivity – disseminácia výsledkov projektu
Školenie lektorov partnerských organizácií SEVO Špirála – multiplikácia výučbového programu na školách.
Organizácia a realizácia 5 regionálnych seminárov pre koordinátorov environmentálnej výchovy a pre vedúce školských jedální k téme ekologické verzus konvenčné poľnohospodárstvo, certifikácia a označovanie BIO.
Multisektorálny workshop s cieľom preskúmať možnosť plošného zavedenia bioproduktov a biopotravín do zariadení školského stravovania za účasti zástupcov sektorov školstva, zdravotníctva, poľnohospodárstva, zástupcov dodávateľov biopotravín a zriaďovateľov škôl.
Model zavedenia biopotravín do školského stravovania – PPT prezentácia.
BIO receptár pre školské jedálne s metodikou tvorby a schvaľovania receptúr a 20 ukážkovými receptúrami pre obedové medu v školskej jedálni s použitím biopotravín.
Vydanie CD s výstupmi projektu: PPT prezentácia „Zavádzanie biopotravín do školského stravovania“, časopis ĎalEKOhľad, BIO receptár pre školské jedálne, adresár dodávateľov biopotravín, fotodokumentácia projektu.
Projekt "BIO do škôl" je podporený nadáciou Ekopolis. Je spolufinancovaný z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.